Estonian Touri Händikäpist

Nagu oodata oli, tekitas termin Estonian Touri Händikäp palju elevust, vääritimõistmist ja käivitas mitmeid taustaprotsesse, mida oleks saanud ära hoida, kui täpsustavad küsimused oleks esitatud Estonian Tourile. Teeme kiire ülevaate, mis on Estonian Touri Händikäp.

Estonian Touri händikäpi uus nimetus on Estonian Touri Indeks. See ei ole EGA händikäp vaid tuuri sisene mängutaseme näitaja neile, kel puudub EGA händikäp (ei ole klubide liikmed). Kuna tuur on avatud kõigile, siis on tarvis mehhanismi, mis selliste mängijate mängutaset väljendaks ning segaduste vältimiseks nimetasime selle ümber.

Küsimus: Mis on üldse händikäp?
Vastus: Händikäp on mängija mängutaseme numbriline näitaja. Mida väiksem see on, seda parem on mängija. Händikäp kindlasti ei ole "autojuhi luba" golfi mängimiseks.

K: Milleks mul händikäppi vaja on?
V: Kui väga erineva mängutasemega mängijad koos mängima satuvad ja tahavad oma oskusi teineteisega võrrelda, siis händikäp tasandab nõrgema mängija kehvemad mänguoskused parema mängija ees. Piltlikult öeldes, kui peaksid Usain Boltiga 100m sprinti jooksma, siis lubaks Usain sul startida 50m eespoolt ja võidab see, kes esimesena finišisse jõuab. See 50m oleks sinu jooksuhändikäp Usaini ees (Usaini händikäp on 0). Kui sina võidad, siis ületasid ennast ja järgmine jooks alustad sa 49m eespoolt jne kuniks jooksete Usainiga sama kiiresti ehk mõlema händikäp on 0.

K: Kas Estonian Touri Händikäp on EGA Händikäp?
V: Ei. EGA Händikäppi haldab ja väljastab Eesti Golfi Liit.

K: Kuidas Estonian Touri händikäppi arvutatakse?
V: Estonian Touri händikäp baseerub EGA händikäpi valemitel, kuid on selle nn "light" versioon. Näiteks me ei arvesta EDS ringe, me ei tee keerulisi numbrit muutvaid matemaatilisi rehkendusi hooaja lõpus e. handicap review-d, meil ei ole händikäpi taastamiseks vaja teha 4 mänguringi jne.

K: See on ennekuulmatu! Eestis kehtib EGA händikäpp ja kõik!
V: Täiesti korrektne, selle erisusega, et näiteks USAs on täiesti loomulik, et amatöörtuuridel on oma händikäpi süsteemid ja neid kasutatakse ainult selle tuuri võistlustel. Paralleelselt on mängijal ka ametlik USGA händikäp, mille üle peetakse arvestust mängija koduklubis ja need numbrid võivad aga ei pruugi samad olla. Mängija kohus on oma händikäppi endaga kaasas kanda ja sellest teavitada.

K: Miks on Estonian Tuuril vaja oma händikäppi?
V: Eestis on ca 2000 golfiklubi liiget, kellel on EGA händikäp ja 18000 Green Cardi omanikku, kellel ei ole händikäppi. Nendest 18000 käib teadmatu hulk inimesi samuti golfi mängimas, kuid ei astu erinevatel põhjustel golfiklubide liikmeteks. Estonian Touri idee on olla avatud kõigile, kes tahavad mängida ja neile ongi vaja nende mängutaset näitavat numbrit, et nad saaksid enda edenemist võrrelda nende 2000 EGA händikäpiga mängijatega.

K: Kas Estonian Touri Händikäpiga saab võistelda?
V: Estonian Touril saab. Mujal võistlemiseks pead võistluse korraldaja käest küsima, kas ta aktsepteerib seda numbrit. Eesti Meistrivõistlusi korraldab näiteks Eesti Golfi Liit ja seal on nõue, et peab olema EGA händikäp. Golfiklubide ja väljakute juures toimuvad igasugu muud lõbusad võistlused, kus erineva mängutasemetega mängijad omavahel mõõtu võtavad ning nende võistluste korraldajate käest peabki uurima, kas näiteks Estonian Touri händikäp 17 sobib neile või mitte.

K: Kas mängijal saab olla korraga EGA händikäp ja Estonian Touri händikäp?
V: Tehniliselt saab ikka aga kui mängijal on olemas EGA händikäp, siis kasutame Tuuri võistlustel ikka mängija EGA händikäppi. Tuuri händikäp on peamiselt ikka neile, kel EGA händikäppi pole.

K: Miks Eesti Golfi Rahvaliigas kasutatakse kõigil võistlejatel Estonian Touri händikäppi?
V: Põhjus on puht tehniline, sest Eesti Golfi Rahvaliiga võistlus kestab terve hooaja ja golfivõistlustel kehtib põhimõte, et mängija siseneb võistlusele ühe händikäpiga ja väljub uue händikäpiga. See tähendaks, et terve hooaja vältel mängija EGA händikäpp ei muutuks vaid muutub siis, kui Rahvaliiga võistlus läbi on ehk sügisel. Selle probleemi lahendamiseks tõimegi mängu Estonian Tuuri händikäpi, mis muutub ainult Rahvaliiga mänguringidega ja mängija ise otsustab, kas ta viib tulemuse oma koduklubisse EGA händikäpi ümberarvestamiseks või mitte vastavalt koduklubis kehtestatud EDS ringide reeglitele. Kel on ainult Estonian Touri händikäp, sel muutub number ainult Rahvaliiga raames.

K: Aga miks on Estonian Touri händikäp kasutusel ka Eesti Golfi Karikasarjas?
V: Karikasarja osavõistlused on klassikalised võistlused, kus saab rakendada "sisenesin ühe händikäpiga ja väljusin teisega" põhimõtet ja seal kasutame EGA händikäppi neil, kel see olemas on ja Estonian Touri händikäppi neil, kel seda pole. Eesmärk on siiski, et kõik on oodatud ja kõigil osalejatel on mängutaset näitav number olemas.

K: Aga ikkagi, miks ma peaksin Estonian Touri Players Clubiga liituma?
V: Estonian Tour püüab Eesti golfis pakkuda alternatiive ja luua sellise golfiprogrammi, mis kataks ära üle Eesti terve hooaja ning pakuks liikmetele piisavalt väljakutseid. Seega, kui leaid, et Estonian Touri kalender on sulle täiesti piisav, siis milles küsimus? Liitu Estonian Players Clubiga ja kogu hooaeg on planeeritud :) Kui aga soovid osaleda võistlustel, kus kehtib ainult EGA händikäp, siis liitu EGLi liikmesklubiga. Estonian Tourile oled sellegi poolest oodatud :)

K: Miks Estonian Touri händikäp maksab 25 EUR?
V: Selle numbri pidamine ja haldamine nõuab päris olulisel määral kontoritööd ja tasulisi tööriistu :)

Lisaküsimusi saate küsida info@estoniantour.ee ja me vastame kõigile meeleldi.